Senaste inläggen

Av Kasper Kollo - 17 maj 2011 18:23

Årets första kollogäng åker på kollo redan om 27 dagar. Och för mig och M så är det endast 72 dagar kvar tills vi drar på kollo samt många andra tjejer och killar. Dagarna bara rullar förbi och när jag tänker efter så har nästan snart ett år gått sedan vi var på kollo sist. Wooow vad tiden går!



Av Kasper Kollo - 17 maj 2011 17:37

Sedan starten har 32 läger anordnats med sammanlagt nästan 300 deltagare. Varje läger har utvärderats och resultaten har varit mycket goda. Nästan alla deltagare har återvänt minst två gånger.

 

Kasper Kollo är ett Kollo för barn och ungdomar från 7 till 30 år. Dessa kollon är mycket populära av både deltagare och ledare.


Hur blev Kaspers kollo till och hur länge sedan var det när ni startade upp era läger?

J och J startade Kaspers Kollo. Dessa personer har jobbat några år på ett liknande Kollo i Stockholm. När de pluggade på universitetet så märkte de att det fattades något för personer med NPF - diagnoser. De tyckte att dessa personer föll "mellan stolarna". De tyckte att det fattades en sådan verksamhet i Skåne för denna målgruppen. Därför startades Kaspers Kollo. Första Kollot sattes igång 2003.


Vem är det som jobbar på kollot?

Det är ganska många personer som jobbar på Kollona varje sommar, ca 50 personer. Det finns många olika grupper. De som jobbar är mest studenter som utbildar sig till socionom, lärare, läkare och psykolog. Vi försöker blanda så att vi har personal med bred kunskap. Vi har personal som är duktig på bland annat teater och att bygga saker.


Vad har ni för sorts profiler på era kollon?

Det är första gånger de har profiler. Annars så ser varje period ganska lika ut, i år är det bestämt att de ska ha en vildmarksprofik med friluftsliv. De som tycker om att fiska kan få göra det. I år finns tillgång till en gård som ligger intill en sjö. Det ska finnas mer möjligheter att göra fler saker i naturen. Det ska också finnas ett teaterkollo där tanken finns att det ska finnas ett manus och sedan ska de bland annat fixa bakgrundsdekor, ljud och ljus själva. Detta ska spelas upp för publik.


Hur gammal ska man vara för att delta i lägren?

Mellan 7 - 30 år.


Vad skiljer sig mellan era helgläger och sommarläger?

Helgläger startades våren 2010. Det är en grupp som träffas en gång sista helgen i månaden. Då åker man iväg till en gård som de hyr. De åker iväg fredag eftermiddag till söndag eftermiddag. Detta kallas kortidsvistelse och är samma insats i LSS som sommarlägren.

Det är samma grupp som träffas hela hösten. Kollot på sommaren varar i 13 dygn, på helglägrena träffas man mer löpande.


Vem får komma på ett helgläger?

Det är samma målgrupp och det finns ingen begränsning på det sättet. De som har fått det beviljat har det blivit en grupp på 8 personer, mellan 12-24 år. Det kan också tänka sig att det kan vara en grupp med yngre och äldre. Det beror på vilka som söker och blir beviljade.


Vem betalar för en vistelse på lägren?

Det är kommunerna som står för vistelsen och den allra största delen av kostnaden. Sedan betalar familjerna själva en egenavgift. Egenavgiften bestäms av kommunerna själva, vilka även bestämmer hur hög kostnaden ska vara. Avgiften räknar kommunerna ut efter en tabell som de flesta kommuner har. Den ska täcka kostnaderna för exempelvis maten.


Vem ansvarar för säkerheten och kvallitén på lägren?

A är är Kollots verksamhetschef. Under varje period finns det en föreståndare som är ansvarig för arbetet med säkerheten på kollot. Rutiner för siskhantering, vad som ska göras om det händer någonting. Det finns också olika sätt hur saker och ting ska hanteras om det händer någonting. Detta pratas det väldigt mycket om innan lägren är.


Vad har ni för fysiska aktiviteter på lägren?

Det är väldigt olika. Det beror på vad det är för grupp. De delar upp gruppen i två delar. Varannan dag är den ena hälften på utflykt och den andra är på gården. Sedan byts de åt. De fysiska aktiviteterna är olika. Det är beroende på vilken grupp det är och intresset. Det kan vara några som bowlar, simmar etc. På gården kan man spela fotboll, hoppa studsmatta, paddla, ro ellergå i skolan m.m


Hur anmäler jag mig?

Anmäla sig kan man göra på olika sätt. Då kan man välja det sättet som passar en själv bäst. Man kan antingen fylla i på baksidan av blanketten och skicka den till oss. Man kan också fylla i ett webbformulär på internet eller ringa.


Är det vanligt att någon kommer med sin kompis?

Det är inte så vanligt, men det händer.


Brukar ni använda samma gårdar år från år?

Det brukar de försöka att göra fast ibland få de byta gård. Det beror på hur det fungerat eller att gården har sålts. Nu finns tre gårdar som det fungerar på.


Vad har ni för typiska friluftsaktiviteter på era läger?

Typisk aktivitet är att man paddlar eller ror i någon sjö och att man fiskar. Man kan gå en runda i skogen eller grilla. Plocka bär och svamp kan man göra sista perioden.


Brukar alla kommuner säga ja till varje verksamhet?

Nej, det brukar de inte göra. Fast de flesta kommuner gör det. Ibland tycker de att de har en liknande verksamhet som de vill att deltagarna ska anmäla sig till. De menar att komminerna kan tillgodose detta själva.


Utbildas ni hela tiden?

Personalen är bara anställd under sommaren. Under resten av året är det ingen särskold utbildning eller några kurser. Utbildningen de får sker genom deras studier. Innan kollot startar har de förberedelsedagar och konferenser.


Är det någon spciell ålder på ledarna?

De vill att man ska vara minst 20 år men det finns ingen övre gräns.


Hur kan en typisk dag på ett läger se ut?

En typisk dag på lägret början med frukost mellan 8 - 10 om man inte ska på någon lång utflykt. Efter klockan tio brukar den ena halvan åka iväg på utflykt, den andra halvan stannar på gården. Klockan ett serveras lunch på  eftermiddagen. Efter det så brukar de pyssla såsom tryck på tröjor. Vid fyra så brukar den andra halvan komma tillbaka. Sen brukar det vara ganska lugnt på kvällarna. De kanske spelar TV-spel eller ligger och läser på sina rum. Varva ner och ta det lugnt. Sen äter de middag och vid sextiden på kvällen. Kvällen avslutas med en film.


När många tänker på kollot så blir man glad. Ledarna har väldigt roligt. Deltagarna har det vääldigt bra just det att man kan träffa kompisar där. Kollot är bra för den sociala kontakten. Man träffar folk som tänker som en själv och har det roligt. Det tycker många är spännande. Det märks på utvärderingarna också.


Kasper Kollos hemsida

kasperkollo.se


Av Kasper Kollo - 17 maj 2011 16:47

kasper kollo e bäst

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards